Verloskunde
“Lux” is de Latijnse benaming voor licht, vrij vertaald levenslicht. We vinden het als verloskundigen en vroedvrouwen een voorrecht het ongeboren kind in onze handen het levenslicht te laten zien. Wij gidsen u graag doorheen deze negen intense maanden.
In onze praktijk bieden wij een gecombineerde opvolging aan van uw zwangerschap waarbij de medische opvolging door onze verloskundigen Dr. Hanani Pienaar en Dr. Sarah Deckers wordt afgewisseld met een vroedkundige opvolging bij onze vroedvrouwen Barbara Quintelier, Melissa Kemps, Leila Rchaidia en Britte Kanters. Deze alternerende opvolging zorgt ervoor dat alle aspecten van de zwangerschap worden belicht. En dit geheel in lijn met het geïntegreerd prenataal zorgpad waarbij de samenwerking tussen alle zorgpartners centraal staat. Op deze manier streven we naar een persoonlijke begeleiding op basis van actuele verloskunde dewelke wordt onderbouwd met grondige echografische screening.
Een gecombineerde opvolging met uw eigen vroedvrouw of huisarts is uiteraard ook steeds mogelijk.
Dr. Pienaar en Dr. Deckers zijn exclusief verbonden aan de UZ Leuven en werken dan ook volgens hun richtlijnen. Alle bevallingen vinden plaats in het bevallingskwartier van de UZ Leuven campus Gasthuisberg. Beide dokters doen hun uiterste best bij uw bevalling aanwezig te zijn. Indien zij verhinderd zijn, wordt uw bevalling begeleid door het staflid van de dienst Verloskunde/Gynaecologie die op dat moment voor de verloskamer verantwoordelijk is.
Ook na de bevalling trachten wij de continuïteit van zorg verder te zetten: onze vroedvrouwen doen hun uiterste best om ook na de bevalling de zorg aan huis op zich te nemen.
Overzicht zwangerschapsopvolging
4
weken
Bij een positieve zwangerschapstest maakt u een afspraak bij uw huisarts voor een eerste (nuchtere) bloedname. Op dat moment neemt u zo snel mogelijk met onze praktijk telefonisch contact op om een eerste controle bij ons in te plannen.
8-9
weken
Vroedvrouw of gynaecoloog
- Intake raadpleging
- Echografie ter bevestiging van de zwangerschap
- Opstarten van het zwangerschapsdossier en risico-inschatting van uw zwangerschap
- Info over prenatale screening (NIPT)
- Aanvullende bloedname indien nodig
- Zorgplan
- Kinderopvang
- Bespreken van:
- Veranderingen in de zwangerschap (lichamelijk en emotioneel)
- Voeding en medicatie
- Belang van lichaamsbeweging in zwangerschap
- Levensstijl (roken, drugs, alcohol)
- Seksualiteit in de zwangerschap
- Veranderingen in de zwangerschap (lichamelijk en emotioneel)
12
weken
Vroedvrouw
- Afname van de NIPT bloedname en aanvullende bloedname zo nodig
- Urinecultuur
- Aandacht voor mentaal welbevinden en sociale contex
12-14
weken
Gynaecoloog
- 1e trimester echografie: structureel nazicht van uw baby
16-17
weken
Vroedvrouw
- Controle gewicht, bloeddruk, groei baarmoeder, harttonen baby
- Algemeen welbevinden
- Bespreken van:
- Prenatale voorbereidingssessies
- Lichamelijke en emotionele veranderingen zwangerschap
- Kinderopvang
- Voeding
- Postnatale zorg:
- Vroedvrouw
- Kraamzorg
- Vroedvrouw
- Info Glucose Challenge test op 24 weken
- Prenatale voorbereidingssessies
20-22
weken
Gynaecoloog
- 2e trimester echografie: uitgebreid structureel nazicht van uw baby
24-25
weken
Vroedvrouw
- Controle gewicht, bloeddruk, urine, groei baarmoeder, harttonen baby
- Algemeen welbevinden
- Info harde buiken, kindsbewegingen
- Glucose Challenge Test (GCT) ter opsporing van zwangerschapsdiabetes
- Administratie: erkenning – startbedrag – kraamzorg –
Kind&Gezin - Prenatale cursussen
- Postnatale zorg
28
weken
Vroedvrouw (gynaecoloog op indicatie)
- Controle gewicht, bloeddruk, urine, groei baarmoeder, harttonen baby
- Algemeen welbevinden
- Vragen rond arbeid en bevalling, geboorteplan opstellen
- Info kinkhoestvaccin
30-32
weken
Gynaecoloog
- 3e trimesterechografie: beperkt structureel nazicht en controle van de groei van uw baby
36
weken
Vroedvrouw
- Controle gewicht, bloeddruk, urine, groei baarmoeder, harttonen baby
- Algemeen welbevinden
- Screening naar streptococcen (GBS)
- Controle ligging van uw baby
37
weken
Vanaf 37 weken wordt er wekelijks een controle gepland, afwisselend bij uw gynaecoloog en vroedvrouw.
40
weken
Vanaf de 40ste zwangerschapsweek zal er regelmatig een foetale monitor worden gepland waarbij gedurende een half uur de harttonen van uw baby worden geregistreerd.
na
bevalling
Ongeveer 6-8 weken na de bevalling ziet uw gynaecoloog u graag terug voor een postnataal nazicht. U kunt hiervoor best al tijdens de zwangerschap een afspraak vastleggen.
belangrijk
Uiteraard is er tijdens elke consultatie ruimte voor vragen en bezorgdheden.
Bij de uitgebreide screeningsechografieën op 12, 20 en 32 weken zwangerschap vragen wij om geen kinderen/ouders/meters/peters/broers/zussen/… mee te brengen, gezien de concentratie en rust die het onderzoek vergt. Uw partner is uiteraard altijd welkom. Dank voor uw begrip.
Zorg ervoor dat u steeds uw zwangerschapsboekje en 5 kleefbriefjes van de mutualiteit meebrengt als u op consultatie komt.
Glucose Challenge Test
Rond 24 weken zwangerschapsduur wordt een suikertest uitgevoerd ter opsporing van zwangerschapsdiabetes. Een voorschrift voor 50 gram glucose werd reeds op uw identiteitskaart gezet zodat u dit kan afhalen bij de apotheek.
Los de glucose (50gr) op in een groot glas water, bij voorkeur met een beetje warm water om klonters te vermijden, aan te vullen met koud water. U drinkt dit glas leeg 45 minuten voor uw afspraak bij de vroedvrouw.
U hoeft niet nuchter te zijn alvorens de glucose te drinken, wel mag u niet meer eten of drinken tussen de inname van de glucose en de bloedname tijdens de consultatie.
Erkenning
Ben je niet gehuwd, dan kan je vanaf de zesde maand, indien gewenst, jullie kindje laten erkennen. Je moet hiervoor samen naar het gemeentehuis gaan, vergeet het document ‘erkenning’ dat je krijgt tijdens de consultatie niet mee te nemen!
Startbedrag
Vanaf de zesde maand kan je je startbedrag aanvragen bij een uitbetaler van het groeipakket, meerbepaald bij FONS, Infino, Kidslife, My Family of Parentia. Je kan de aanvraag online doen. Je krijgt van ons een attest met vermoedelijke bevallingsdatum om bij je aanvraag te voegen.
Prenatale voorbereiding
Wil je je graag voorbereiden op de geboorte van jullie kindje, dan kan je je inschrijven voor een prenatale cursus. Zowel arbeid als bevalling komt hier aan bod, maar ook over de voedingskeuze wordt informatie gegeven en je krijgt tips en tricks voor de kraamtijd.
Je kan een aantal infoavonden in UZ Leuven volgen of je kan je aanmelden bij een vroedvrouwenpraktijk. Deze vind je via de website van de VBOV. Ga naar het luik ‘toekomstige ouders’, klik ‘zoek een vroedvrouw in je buurt’ aan, geef je woonplaats in en bij gewenste zorg ‘voorbereiding op arbeid en bevalling’. Zo vind je snel een vroedvrouw (praktijk) in je buurt.
Postnatale zorg
Na de geboorte ga je bij een natuurlijke bevalling na 3 nachten (bij eerste kind) of na 2 nachten (bij volgende kind) huiswaarts. Na een keizersnede is dit na 4 nachten. Om ook thuis nog de nodige zorg en ondersteuning te garanderen, vinden we het belangrijk dat er ook daar een vroedvrouw voor je klaar staat. Zij staat in voor de medische nazorg van moeder en kind en je kan bij haar terecht met je vragen en bezorgdheden.
Best contacteer je een vroedvrouw in je buurt reeds tijdens de zwangerschap. Na de geboorte verwittig je haar van jullie thuiskomst vooraleer het ziekenhuis te verlaten, zodat zij daags nadien kan langskomen.
Je kan een vroedvrouw in je buurt vinden op dezelfde manier als hierboven beschreven (via website VBOV). De huisbezoeken van de vroedvrouw zijn volledig terugbetaald door je mutualiteit. De dossierkost en kilometervergoeding die je betaalt, worden vaak door je hospitalisatieverzekering integraal vergoed.
In onze praktijk proberen de vroedvrouwen ook maximaal aan huis te komen na de bevalling.
Kraamzorg
De eerste dagen met een baby thuis kunnen pittig zijn. Een paar extra handen om het dagelijkse huishouden over te nemen en hulp te bieden bij de zorg voor jullie kindje, zijn geen overbodige luxe. Kraamzorg biedt deze ondersteuning.
Je kan hiervoor terecht bij Landelijke Thuiszorg, Familiehulp, Solidariteit voor het gezin of zorg Leuven (enkel Leuven stad). Schrijf je reeds tijdens de zwangerschap in om van zorg verzekerd te zijn! Zowel je mutualiteit als hospitalisatieverzekering vergoeden vaak een deel of de volledige kost van kraamzorg, informeer je hierover.
Kind en Gezin
In de eerste twee weken na de geboorte zal ook de verpleegkundige/vroedvrouw van Kind en Gezin jullie telefonisch contacteren. Zij komt meestal eens op huisbezoek in de eerste weken na de geboorte en zal ook de gehoortest inplannen. Daarna kunnen jullie op het consultatiebureau van Kind en Gezin terecht voor verdere opvolging van jullie kindje.
Enkele topics uitgelicht
Zwangerschapswens
Wij raden een preventieve controle aan wanneer u zwanger wenst te worden om uw zwangerschap zo goed mogelijk voor te bereiden. Tijdens deze consultatie overlopen we uw medische voorgeschiedenis. We voeren een klinisch en echografisch onderzoek uit, er wordt een uitstrijkje afgenomen indien nodig. We bieden u preconceptie advies aan bestaande uit het bespreken van uw cyclus en de opstart van zwangerschapsvitaminen. Verder plannen we een nuchtere oriënterende bloedname om eventuele bijkomende onderzoeken of vaccinaties tijdig te voorzien. Tot slot maken we een risico-inschatting van uw zwangerschap en verwijzen we u zo nodig door naar UZ Leuven. Indien u ongepland zwanger bent, is het uiteraard steeds mogelijk al het bovenstaande te bespreken tijdens uw eerste consultatie.
Zwangerschapsopvolging
Bent u zwanger? Eerst en vooral: proficiat!
Bij een positieve zwangerschapstest contacteert u best zo snel mogelijk uw huisarts voor een nuchtere bloedafname ter bevestiging van de zwangerschap. Verder contacteert u ons ook best zo snel mogelijk om uw eerste zwangerschapscontrole in te plannen. Deze intake raadpleging vindt meestal plaats bij de vroedvrouw en wordt ingepland wanneer u 8 à 9 weken zwanger bent. Voor uw verdere zwangerschapscontroles kan u zowel bij Dr. Pienaar als bij Dr. Deckers terecht. Beide gynaecologen zijn exclusief verbonden aan UZ Leuven. Onze filosofie sluit aan bij het geïntegreerd prenataal zorgpad waarbij de samenwerking tussen alle zorgpartners centraal staat. Op deze manier streven we naar een persoonlijke begeleiding op basis van actuele verloskunde dewelke wordt onderbouwd met grondige echografische opvolging.
Bevalling
Gezien het onvoorspelbare karakter van verloskunde is een bevalling in het ziekenhuis veruit de veiligste optie. Dit draagt dan ook onze absolute voorkeur. Al onze bevallingen vinden exclusief plaats in het bevallingskwartier van de UZ Leuven campus Gasthuisberg waarbij Dr. Pienaar en Dr. Deckers steeds maximale inspanningen leveren om zelf bij de bevalling aanwezig te zijn. Bij controles in het ziekenhuis worden zij op de hoogte gesteld, zo houden zij steeds het overzicht over uw dossier. Wij nemen ook graag de tijd om uw geboorteplan met u te bespreken indien u dit wenst. Een gezonde mama en een gezonde baby zijn onze allerbelangrijkste prioriteit bij de begeleiding van arbeid en bevalling.
Opvolging na de bevalling
Indien u geen klachten of problemen ondervindt, wordt een postnatale controle gepland 6 à 8 weken na de bevalling. Zo nodig, of indien u dit wenst, kunnen extra controles voorzien worden. Verder kan u ook steeds beroep doen op uw vroedvrouw thuis. Door een nauwe samenwerking en vlotte wederzijdse communicatie tussen alle zorgpartners kunnen eventuele problemen snel onderschept en aangepakt worden.
Problemen
Bij dringende problemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling kan u steeds telefonisch contact opnemen met onze praktijk. Buiten de kantooruren contacteert u best de spoedgevallendienst van de UZ Leuven (tot 20 weken zwangerschapsduur en vanaf 11 dagen na de bevalling) of het bevallingskwartier (vanaf 20 weken zwangerschapduur en tot 10 dagen na de bevalling).